utorok 2. apríla 2013

Krátky pohľad na históriu krištáľov Swarovski


Firma Swarovski je rodinný podnik pochádzajúci z Rakúskeho mesta Wattens. Daniel Swarovski sa narodil  v roku 1862 v Jiřetíne pod Bukovou. V roku 1883 vynašiel elektrinou poháňaný stroj na brúsenie krištáľov a v roku 1895 sa presťahoval do Tirolska za bohatým zdrojom vody, potrebnej na brúsenie krištáľov. So svojím švagrom Francom Weisom založili vo Wattens brúsičskú dielňu, ktorej súčasťou boli aj taviace pece. 

V roku 1911 Swarovski so synmi Wilhelmom, Fritzom a Alfredom založil vlastnú továreň a v roku 1913 začal vyrábať okrem brúsnych strojov aj opticky dokonalé krištále, ktorých výroba je dodnes rodinným tajomstvom. Krištále boli spracované veľmi presne a mali úžasný lesk. Neskôr sa Daniel Swarovski zameral na výrobu brúsnych kotúčov, ktoré slúžili na brúsenie týchto krištáľov. V roku 1931 začal Swarovski vyrábať krištáľové ozdoby na šaty tzv. „trimmings“. Swarovski spolupracuje s firmou Christian Dior a v roku 1956 uviedol na trh krištáľ Aurelia Borealis, ktorého dúhový efekt bol dosiahnutý zvláštnou povrchovou úpravou.  Krištáľ Aurelia Borealis sa stal svetovým fenoménom a ešte dodnes sú s týmto efektom vyrábané Swarovski Elements.
Motýľ Swarovski s efektom Aurelia Borealis
Okrem iného, sa firma Swarovski venuje aj brúseniu prírodných a syntetických šperkárskych kameňou pod názvom Signity

Kľúčik Swarovski Elements s podpisom Yoko Ono

V súčasnosti firma Swarovski vyrába aj šperkové komponenty Swarovski Elements, ktorých použitie je skutočne veľmi rozšírené a populárne. Komponenty Swarovski Elements sú používané na zdobenie elektroniky, oblečenia, sklenených výrobkov a rôznych doplnkov. V rámci Swarovski Elements sú k dispozícii viaceré kolekcie prispôsobené najnovším módnym trendom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára